Dienas citāts:

Saulainas dienas mūsu bērniem, saulainu vārdu katram, kas jūt.

Laimi var sadalīt līdzīgās daļās, atdot par velti un bagāts kļūt...

(Guntars Račs)

otrdiena, 2015. gada 31. marts

Pavasara putni

Pašlaik ik brīdi varam dzirdēt gājputnu klaigas un citu sīkputnu čalas - pavasaris steidz ar putnu dziesmām. Arī Saulaino dienu bibliotēkā ieradušies putni, kuri savas vietas atraduši mūsu logos. Te čakli pastrādājuši Rīgas Lutera draudzes bērni ar savām skolotājām. Vispirms rūpīgi uzzīmēti, pēc tam no asām stikla lauskām glīti salikti, tad sūtīti uz speciālo stikla darbnīcu, tie atgriezās, lai dotos tālāk. Šoreiz tepat netālu, pie mums - uz Bērnu slimnīcu, Saulaino dienu bibliotēku, lai iepriecinātu ikvienu, kas šeit iemaldās. Spožā saulītē tie mirdz, žilbina acis un sūta pavasarīgus sveicienus gan garāmgājējiem, gan bibliotēkas apmeklētājiem.
Liels paldies ikvienam, kas cītīgi strādāja, lai radītu prieku citiem.
 

ceturtdiena, 2015. gada 19. marts

Aspazijas laika mode

Šogad daudzi runā, sapņo, atcerās Raiņa un Aspazijas laiku. Pagājušais un aizpagājušais gadsimts vilina ar daudz ko interesantu un saistošu. Viena no lietām, kas raksturo laiku un piešķir tai īpašu skatījumu ir mode. Tādēļ ir vērtīgi šīs zināšanas saglabāt un nodot no paaudzes paaudzē. Ne velti klajā ir nākusi Ilzes Trumpes radītā krāsojamā grāmata bērniem „Rīgas modes 20.gs.sākumā”. Tā aicina pastaigā pa seno Rīgu. Bērni, veroties vēsturiskajās pastkartēs, savā iedomu pasaulē var mest laika lokus, kuri bērnišķīgā ziņkārībā, šķiet ļoti saistoši. Šīs grāmatas darba meti, kas papildināti ar senajām atklātnītēm, glīti sarindoti uz RCB "Saulaino dienu bibliotēkas" izstāžu sienas, vērš uzmanību un liek apstāties. Tā ir iespēja ļauties sapņiem... Bērni tiek aicināti ņemt rokās krāsaino zīmuļu kasti un nodoties jauko Rīgas dāmu tērpu izskaistināšanai.


Grāmatas tapšanā iesaistījusies arī Anna Auzina, ar kuras palīdzību grāmata izskatās tāda, kāda tā ir.

svētdiena, 2015. gada 15. marts

6 paramitas

Ikvienu, kas jauši vai nejauši iemaldās RCB "Saulaino dienu bibliotēka" telpās,  atkal pārsteidz kaut kas jauns un interesants. Šoreiz tā ir mākslinieces Agneses Bišofas un viņas meitiņas Alises Adelheides Selgas darbu izstāde, kurai dots, reti kuram saprotams, nosaukums. Pazīstot Agnesi, skaidrs, ka pavediens jāmeklē Budisma kultūrā. Un tieši tā arī tas ir. Paramitas- sešas īpašības, dzīves kvalitātes, kuru attīstīšanai Budismā piešķirta īpaša nozīme. Tās ir īpašības, kuras raksturo jebkuru krietnu un patīkamu cilvēku - Devība, Disciplīna, Pacietība, Priekpilna piepūle, Meditatīva koncentrēšanās, Gudrība.
Agnese pati uzdod jautājumu:"Kurš no mums gan nebūtu iepriecināts, ja pats un apkārtējie spētu bez liela satraukuma reaģēt uz ikdienas neveiksmēm, spētu pamanīt otra vajadzības un dalīties ar savu mīlestību, laiku un iespējām?" Un ikviens pats var izvēlēties veidu, kā šīs īpašības sevī atklāt, attīstīt, jo nenoliedzami tās mūsos ir ikkatrā. Cits nododas radošām lietām - glezno, veido, muzicē... cits vienkārši dara labas lietas, ir vērīgs pret pasauli, ieklausās tajā un ar izpratni raugās pret citu neiecietību.
Agnese savos darbos ielikusi plašuma sajūtu - tas ir jūras un kalnu varenums, kas liek no sajūsmas aizrauties elpai... spilgtos krāsu toņos ietērtptā pasaule veras mūsos... kas tieši mūs vedina izprast šīs sešas īpašības, jāsajūt pašiem.
Savukārt Alise nesamākslotā vienkāršībā, piešķirot darbiem vieglumu un radošumu, atklāj savu pasauli un savus tēlus, caur kuriem mācās 6 paramitas. Tik daudz kas vēl pasaulē būs sajūtams, ieraugāms un atpazīstams! Un katrs jau mēs plašo pasauli caur savējo vērojam...
Par interesanto izstādi jau esam saņēmuši jaukas atsauksmes. Daudzus sajūsmina ideja. Vērotāji domā un aizdomājas... Priecē kopdarba sajūta - divi redzējumi, divi izpildījumi un turpinājums ikkatra, kas lūkojas šajās gleznās, iedomu pasaulē.
Agnese ir Budisma meditācijas centra "Ganden"vadītāja, bet Alise katru rītu dodas uz sākumskolu "Valodiņa".