Dienas citāts:

Saulainas dienas mūsu bērniem, saulainu vārdu katram, kas jūt.

Laimi var sadalīt līdzīgās daļās, atdot par velti un bagāts kļūt...

(Guntars Račs)

pirmdiena, 2016. gada 14. marts

Kartupeļi, pūce un deguni.

Ikviens bērns, kam tīk laiku pavadīt kopā ar grāmatām piekritīs, ka ļoti liela nozīme, savas iztēles un fantāzijas pieslēgšanai lasīšanas procesam ir ilustrācijām. Un dažkārt ir tā, ka mākslinieks caur ilustrācijām spēj ļoti papildināt autora stāstīto un pat paralēli veidot arī savu stāstu.
Saulaino dienu bibliotēkā šobrīd aplūkojama mākslinieces Ievas Jurjānes orģināldarbu izstāde. Bērni ar grāmatām rokās, apstaigā izstādi un vēro atšķirīgo starp tipogrāfijā iespiesto attēlu un orģināldarbu. Pamana krāsu toņu dažādību un citas smalkas nianses, atrod mākslinieces ievīto noslēpumu, ko grāmatas jau vairs neatklāj.
Izstādē iekļautas trīs grāmatu ilustrācijas. Par kuplo kartupeļu ģimeni - šo Vitauta Ļūdēna dzejoli zina un prot noskaitīt gan liels, gan mazs. Tas ir izdots, bērnu iemīļotajā un jau tik labi pazīstamajā BikiBuka sērijā.

Pavisam nesen tapušais Ievas Samauskas stāsts "Čarlīnes deguns", kas tika prezentēts nesen notikušajos Grāmatu svētkos Ķīpsalā, šoreiz piedāvā melnbaltus zīmējumus, krāsu ir pavisam nedaudz.
Bet asprātīgais Ineses Zanderes vēstījums "Pūces svinības" Ievas ilustrācijās ir īpaši apbrīnojams. Te figurē ne tikai Pūce, vistas, vārnas, pīles un dzeguze, bet arī pavisam reāli tēli- operas skatuves strādnieki, teātra primadonnas, viesi un pat amizantā saldējuma pārdevēja, kas ikdienā rosās laukumā pie Operas nama.
Visam klāt vēl var lūkot kādu īpašu vēsturisku būtni - senam bijušo pilsētas mēra Džeimsa Ārmitsteda skulptūru, kas savulaik lēma būt Rīgā Bērnu slimnīcai. Arī slavenā komponista Alfrēda Kalniņa pieminekli varam vērot un atpazīt vietu, kurai garām iets vai simtām reižu.
Māksliniece klusi padalās, ka grāmatas tapšanā iesaistījies arī viņas dēls Georgs ar saviem zīmējumiem un meitiņa Ģertrūde, šoreiz gan pozējot atbilstošās situācijās.
Izstāde apmeklētājos izraisa lielu interesi un prieku, uzklausām jautrus komentārus un sūtam sveicienus gan māksliniecei Ievai un viņas bērniem, gan grāmatu autoriem. Ar Ievu vēl tiksimies un ceram, ka arī mazie pacienti pagūs iepazīties kopīgā tikšanās un radošās darbošanās reizē.