Dienas citāts:

Saulainas dienas mūsu bērniem, saulainu vārdu katram, kas jūt.

Laimi var sadalīt līdzīgās daļās, atdot par velti un bagāts kļūt...

(Guntars Račs)

trešdiena, 2012. gada 8. februāris

Top grāmatzīmes

Silti saulainā, bet ziemīgi spalgā pēcpusdienā Saulaino dienu bibliotēkā jauka kopāsanākšana. Jau mēnesi bibliotēkas apmeklētājus priecē mākslinieces – bērnu grāmatu ilustratores Signes Ērmanes– Ļitvinas darbu izstāde, un nu, bērniem ir iespēja iepazīties arī ar pašu sirsnīgo zīmējumu autori. Tikšanās reizē Signe piedāvā visiem justies kā māksliniekiem un radīt kaut ko interesantu priekš sevis. Šoreiz tā būs visiem, lasīt mīlošiem bērniem, ļoti noderīga lieta – grāmatzīmes. Sarunā noskaidrojām, ka nevienam no klātesošajiem tādas nav, un bieži vien grāmatām nevilšus tiek ielocīts kāds stūris, kas mammām, skolotājām un bibliotekārēm ne īpaši patīk. Tātad šīsdienas gatavotajām grāmatzīmēm pielietojums garantēts.
Signes ideja ir izmantot grafikas augstspieduma tehnikas veidu. Esam sagatavojuši ārkārtīgi pateicīgu un bērniem pazīstamu materiālu – kartupeļus, kas kalpos mums kā pamats spiedogu izgatavošanai. Lēnām un pacietīgi top spožas saulītes, noslēpumaini mēnestiņi, draiskas sniegpārsliņas, pasaku namiņi, eglītes, un kas tik vēl ne. Pēc dažiem otas triepieniem un krāsu vilcieniem, tas viss jau pēc brīža glīti rindojas uz krāsainu papīru loksnēm. Vēl nedaudz pacietības, līdz nožūst krāsa, un darbiņš padarīts.
Nu bērniem ir ne tikai interesantas grāmatzīmes, bet arī zināšanas kā top krāšņās ilustrācijas grāmatām. Signe ļauj aplūkot savas līdzpaņemtās skices un stāsta kāds ir to ceļš līdz iesējumam. Kā risinās dialogs ar grāmatas autoru un izdevēju, lai sakristu redzējumi un rezultātā pie bērniem nonāktu skaists, krāšņs un bērniem saistošs izdevums.