Dienas citāts:

Saulainas dienas mūsu bērniem, saulainu vārdu katram, kas jūt.

Laimi var sadalīt līdzīgās daļās, atdot par velti un bagāts kļūt...

(Guntars Račs)

ceturtdiena, 2013. gada 12. septembris

Septembris klāt - sācies skolas laiks un Imanta Ziedoņa mēnesis

Šomēness jauka un interesanta sadarbība izvērsās ar uzņēmumu "Tilde". Kādā pēcpusdienā ikviens pacients, kas ir jau skolēns, tika aicināts uz bibliotēku, lai tiktu iepazīstināts ar portālu www.letonika.lv. Starp klātesošajiem, portāla lietotājs bija tikai retais. Bet pēc pasākuma daudzi atzina, ka te ir daudz vērtīgas informācijas, kas lieti noderēs skolai. Veikli tika atrasta pat daļa no obligātās literatūras, kā arī noskaidrotas atbildes, kuras bija cītīgi jāmeklē, gatavojot dažādus projektus. Visi atzina, ka te ir vērts iegriezties vēl un vēl, jo ''špikers'' vēstures stundām labu labais.
Bet tas vēl nav viss. RCB Saulaino dienu bibliotēkā tika atklāta Imanta Ziedoņa studija. Ikviens drosmīgais varēja saņemties un pa īstam ierunāt kādu sev tuvu I. Ziedoņa dzejoli.
Kā to darīt, spilgti nodemontrēja aktrise- tulkotāja, vairāku rādiopasaku ierunātāja Aija Uzulēna, kas speciāli uz šo notikumam bija ieradusies viesos pie mums. Aija ar prieku dalījās par savām sajūtām lasot un klausoties Ziedoni. Tas nebūt nav viegli, bet īpaši gan. Ļoti ceram, ka katrs devās mājās ar jaunām zināšanām un dziļi, dziļi sirdī kaut uz mirkli sajustu Ziedoni.
Šī studija darbojās visu septembra mēnesi, tomēr jebkurš, kam ir interese, dators ar mikrefonu un profils www.draugiem.lv, to var darīt arī mājās, jebkurā, sev pieņemamā, laikā.


pirmdiena, 2013. gada 9. septembris

Vasarā... Bērnu slimnīcā...

Vasara ir brīvlaiku un atvaļinājumu laiks, bet tas nenozīmē, ka pie mums iestājas klusums un miers. Tomēr īstais laiks, kad to atcerēties ir drēgnais rudens, kad vēl gribās domās pabūt saulē un vasarā.
Lai arī vasarā skolēniem un arī studentiem par mācībām domāt galīgi netīk, tas netraucēja studentiem darīt to, kas būs jādara atsākot atkal studijas, bet skolēniem iemācīties kaut ko jaunu. Un tā, Bērnu slimnīcā viesojās jautra Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras nodaļas studentu grupa, kas ar lielu prieku aicināja bērnus iesaistīties un uzbūvēt sapņu pilsētu.
Lūk, kādā saulainā pēcpusdienā, RCB Saulaino dienu bibliotēkā tapa sapņu pilsēta, kurā sava vieta atradās gan debesskrāpjiem, gan policijas iecirknim, koku ieskautiem, romantiskiem namiņiem un savdabīgām biroja ēkām.
RCB Saulaino dienu bibliotēkā ir daudz un dažādi viesi satikti, tomēr daži ir īpaši. Omulīgais suņuks Rufis - rakstnieces Vitas Štelmaheras vairāku grāmatu tēlu prototips, noteikti ir to skaitā. Rufa viesošānās tika rūpīgi plānota, iepriekš saskaņota ar atbilstošām instancēm slimnīcā, lai viss būtu kārtībā. Un tā arī bija - Rufis jutās labi, lai arī kažoks biezs, bet ārā spoža saule. Bija labā omā un nodemonstrēja visu, ko prot. Vien aizdomīgi glūnēja uz lieliem vīriem žaketēs, kas arī bija atbraukuši ciemoties. Patiesībā Rufis tika aicināts uz sarunu ar bērniem par grāmatām. Jo Saulaino dienu bibliotēka tika saņēmusi kārtējo Trasta Komercbankas un Apgāda Jumava grāmatu dāvinājumu. Mūsu kolekcija tika papildināta ar daudzām interesantām un vajadzīgām grāmatām, tai skaitā, arī ar Vitas Štelmaheres "Piglas jaunie stāsti", kuras fragmentus mēs varējām dzirdēt pašas autores lasījumā.
Apgāda Jumava prezidents Juris Visockis izteica lielu prieku, ka viņam ir iespēja atbalstīt mazos pacientus un ar grāmatu palīdzību īsināt laiku šeit, slimnīcā.
Bija diena, kad Bērnu slimnīcā ieradās 6 cilvēku kompānija, darbinieku grupa no MTG, ar vēlmi radīt kino atmosfēru slimnīcas telpās. Bruņojušies ar speciālu aparatūru un kino atmosfērai nepieciešamiem elementiem, viņi ātri spēja uzburt kinoteātri mūsu "Saulaino dienu bibliotēkā". Viss bija pa īstam, pat ieejas biļetes, kas pēc tam kalpoja kā interesantas grāmatzīmes. Un tad... nodzisa gaisma un jaunā "Ledus laikmeta" sērija varēja sākties...

Vasara ir īstais indiāņu laiks. To palīdzēja sajust brīvprātīgo organizācijas "Sarkanais krusts" jaunieši. Bija gan mūzika, gan iespēja zīmēt, gan indiāņu rotu gatavošana, un pat indiāņu rituālu dejas, kas sagādāja jo īpašu sajūsmu.


Laiks kopā ar bērniem ir īpašs. Tas ļauj daudz ko saprast, sajust, novērtēt... jo īpaši Bērnu slimnīcā. Liels paldies ikvienam, kas atrada laiku un vēlmi pabūt kopā ar mums šovasar.