Dienas citāts:

Saulainas dienas mūsu bērniem, saulainu vārdu katram, kas jūt.

Laimi var sadalīt līdzīgās daļās, atdot par velti un bagāts kļūt...

(Guntars Račs)

trešdiena, 2011. gada 16. februāris

Bibliotēkā skan mūzika

Laikā, kad Bērnu slimnīcā stingri tiek ievēroti gripas karantīnas noteikumi, apmeklētāji bibliotēkā ir maz. Bet jau trešo dienu pie mums valda īpaša gaisotne. Kāds pusaudzis no slimnīcas 6.nodaļas, katru brīvu brīdi, kad vien izdodas sarunāt ar māsiņām, ir klāt. Un vienīgā viņa vēlme ir spēlēt klavieres. Pateicoties Kontrtenora Sergeja Jēgera Labdarības fondam un uzņēmumam Coca-Cola,mēs varam sniegt viņam šo prieku.
Filips telpu piepilda ar liegu un skanīgu mūziku. Var just, ka tiek spēlēts no sirds un mūzika ir Filipa pasaule, kurā neeksistē sadzīves likstas.
Viņa priekšnesums tiešām ir ļoti saistošs. To novērtē arī citi bibliotēkas apmeklētāji. Viens otrs pat pārtrauc iesākto datorspēli, lai palūkotos, kas notiek blakustelpā. Saņemu no apmeklētājiem komplimentu, ka mēs esam īpaša bibliotēka, kur ne tikai žurnālu var palasīt, bet arī garastāvokli uzlabot, baudot mūziku.

Arī dienā, kad Filipu izraksta mājās, viņš neaizmirst iegriezties pie mums un uz atvadām uzspēlēt.
Vēlam Filipam stipru veselību un gūt lielus panākumus mūzikas pasaulē. Lai izdodas!

ceturtdiena, 2011. gada 10. februāris

Sapnītis - ilustrēt grāmatas...

No š.g.7.februāra – 2.martam
„Saulaino dienu bibliotēkā” aplūkojama interesanta izstāde - Zanes Valbakas (Irbes) darbi.

Zane zīmē ar parastajiem un akvareļzīmuļiem, kā arī apglezno zīdu. Uz koka zīmējumi top ar eļļas krāsām, un tieši tie šobrīd ir atceļojuši uz Rīgu. Nopietni meitene zīmēšanai pievērsusies pirms dažiem gadiem, bet zīmē, kopš sevi atceras — tad zīmējumi tapuši gan ar zīmuli, gan flomāsteriem. Savu nākotni viņa saista ar mākslu, bet šobrīd atzīst, ka vēl daudz jāmācās.

«Cenšos neiekļauties tikai vienā tehnikā — tā ir interesantāk,» viņa atzīstas.
Zanei ir bijušas jau vairakas izstādes. Viņas zīda gleznojumi eksponēti Lestenes baznīcā, Rojas muzejā u.c (http://ej.uz/n197), bet mēs varam lūkot jaukus dabas skatus un mūžam mainījo jūru Zanes skatījumā.

Zane labi saprot cik skumji ir atrasties slimnīcā, tādēļ ar lielu prieku piekrita sadarbībai, lai arī ceļš bija jāmēro no attālās Kaltenes.

Lūk neliela saruna ar Zani:















Tu esi atbraukusi tālu ceļu, lai ar saviem darbiem iepriecinātu mūsu lasītājus-Bērnu slimnīcas pacientus. Vai Tev pašai ir svarīgi savus darbiņus parādīt citiem?
Es vēlos parādīt daļiņu no savas Fantāzijas Pasaules, lai redz, kur es dodos, kad iemiegu vai tikai aizdomājos. Šajos darbos gan nevar redzēt elfus, fejas un mežus - tos vairāk var atrast zīmējumos ar zīmuļiem un akvareli. Man ir svarīgi parādīt brīvību. Es ceru, ka ir ļaudis, kuri pētot kādu manu darbu, sajūt tādu kā pacēlumu un vēlmi "iekāpt tajā darbā", jo tā ir ļoti brīnumaina sajūta - aizceļot uz jebkuru vietu, tikai iztēlojoties vien!
Kā Tu sadzīvo ar otu? Vai tā klausa Tevi un dara to, ko Tu liec?
Ota ir skaista! Man patīk krāsot. Ar zīmuli nesanāk tik uzmanīgas vai ātras, maigas, plūstošas kustības... Kad mani apciemo mans Mūzis (jā! nevis Mūza ), tad es vienkārši apsēžos uz koka grīdas, veru vaļā krāsu kasti, piemeklēju otu, tad gaisā virs koka dēlīša uzvelku iedomātas līnijas, kā es krāsošu ar krāsām. Tad, kad tas ir izdarīts, mērcēju otu krāsā un darbojos. Bet, kad Mūzis nevēlas mani apciemot, ota klausa lēnāk, negribīgāk vai neklausa nemaz.

Tu glezno jaukus dabas skatus, jūru, un arī kalnus. Vai pati esi bijusi ”īstajos” kalnos?
Nē, ''īstajos'' kalnos es neesmu bijusi un nezinu vai gribu, man ir bail no augstuma . Pa īstam redzējusi arī neesmu, tikai filmās, bildēs un sapņos.

Pasaule, kuru Tu veido uz dabīga koka materiāla, ir ļoti reāla, pārsvarā tie ir dabas skati. Vai esi kādreiz ļāvusies savai fantāzijai un gleznojusi kaut ko netipisku, tikai sev zināmu un saprotamu?
Jā, esmu ļāvusies izlikt savu redzējumu uz audekla vai finiera. Priekš manis šādi koka dēlīši ir labs pamats plašiem otas vēzieniem, dabas skatiem un skatiem ar veco laiku mājiņām, jo koka faktūra piešķir tādu kā reālumu. To, kas netipisks kokam, to es lieku uz papīra, tie arī ir tie elfi, fejas, dažādas citas radībiņas un ziedi, kaut gan šādi tādi ziedi parādās arī uz koka dēlīšiem, piemēram, ūdensrozes vai zvaniņveidīgi ziedi.

Pie mums viesos ir bijušas vairākas mākslinieces-grāmatu ilustratores, kas glezno grāmatu autoru izdomātus tēlus. Vai Tev būtu interesanti radīt tēlu, par kuru Tavā rīcībā ir tikai raksturojums?
Jā, tas mani noteikti interesētu! Tāds ir viens no maniem sapnīšiem - ilustrēt grāmatas. To man ir ieteikuši arī draugi.

Pičiņu...pačiņu...

Visu janvāri mazos pacientus "Saulaino dienu bibliotēkā" gaidīja patīkams pārsteigums - iespēja savām acīm lūkot un priecāties par piparkūku izstādi "Zaķīšu pirtiņa".

Jau trešo gadu pēc kārtas, laikā starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu, gaidam draugus no "Iļģuciema maiznīcas konditorejas". Sarūpētā dāvana bērniem, kas uz laiku spiesti atrasties Bērnu slimnīcā, bija gana garda un smaržīga. Šoreiz tika uzburta, visiem tik zināmā, Viļa Plūdoņa ainiņa par zaķēniem, kas dodas pērties. Piparkūku zaķi bija tikuši pie košām drānām, par ko parūpējās modes māksliniece Elita Patmalniece. Netika aizmirsta pat pīpīte zaķu tēvam.

Izstādei līdzi tika atsūtīts liels grozs ar piparkūkām, ko ikviens apmeklētājs varēja likt uz "kārā zoba". Un visi kopā atzinām, ka tās bija vislielākais svētku gardums. Sajūsma un prieks palika ikviena sirsniņā, bet čaklo cepēju rokās nonāca jauka atsauksmju grāmata.

Pie mums bibliotēkā...

sestdiena, 2011. gada 5. februāris

Saulaino dienu bibliotēkai jaunas telpas

Ar 2010.g.11.martu Rīgas Centrālās bibliotēkas ārējais apkalpošanas punkts „Saulaino dienu bibliotēka” turpina darbu jaunajā slimnīcas daudzfunkcionālajā korpusā ar plašām un funkcionāli piemērotām telpām. Bibliotēkas apmeklētājus – pacientus un viesus atklāšanas svētkos priecēja iluzionisti Dace un Enriko Pecolli.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mērķis ir radīt bērniem un ģimenei draudzīgu ārstniecības iestādi, tādēļ plānojot daudzfunkcionālā korpusa celtniecību, arhitektei tika dots uzdevums- paredzēt plašas un gaišas telpas bibliotēkai. RCB ārējais apkalpošanas punkts „Saulaino dienu bibliotēka” ir lasītājiem labvēlīga vieta atveseļošanās procesā, kā arī informācijai un saskarsmei. Bibliotēkas līdzšinējās telpas bija vizuāli krāšņas un mājīgas, taču šauras, ņemot vērā pacientu lielo skaitu slimnīcā.

BKUS valdes priekšsēdētāja p.i. Andis Lācis saka:„Bērnu slimnīcā tiek realizēti daudz projektu, kuri ir tapuši sadarbojoties ar ziedotājiem, kuriem esam pateicīgi par atbalstu un uzticību. Kā viens no tiem ir Saulaino dienu bibliotēka, kuras pārcelšanās uz jaunām telpām dos iespēju mazajiem pacientiem pavadīt laiku daudz plašākās un krāsainākās telpās, lasot grāmatas, lietojot internetu un apmeklējot dažādus pasākumus.”

„Slimnīcā bērni un jaunieši ir izrauti no ierastā dzīves ritma, turklāt slimnīcas ikdiena bieži vien ir saistīta ar vientulību un sāpēm. Gribam mūsu lasītājiem palīdzēt psiholoģiski adaptēties šajā situācijā, veicināt viņu radošās izpausmes un bibliotēkas telpās sniegt iespējas savstarpējai saskarsmei vienam ar otru un elektroniskajā vidē – ar tuviniekiem un draugiem,” saka RCB direktore Doloresa Veilande. RCB ārējais apkalpošanas punkts „Saulaino dienu bibliotēka” Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā veiksmīgi darbojas jau ceturto gadu. Akcijas „Saulainas dienas mūsu bērniem” ietvaros sabiedrības saziedotie līdzekļi tika ieguldīti telpu renovācijā un aprīkojuma iegādē, bet Rīgas Centrālās bibliotēka rūpējās par grāmatu, periodisko izdevumu un audiovizuālo un citu materiālu iegādi. Bibliotēkā pieejama pati jaunākā un interesantākā daiļliteratūra, nozaru literatūra, periodika, kā arī neliela mūzikas ierakstu un audio grāmatu kolekcija.

Jaunajā korpusā bibliotēka iekārtota nesalīdzināmi plašāka kā iepriekšējās skaistajās, iemīļotajās, bet pašaurajās telpās. Lielākie bērni turpat lasītavā var studēt izvēlētās grāmatas, kā arī pie sešiem bibliotēkas datoriem sazināties ar draugiem un tuviniekiem mājās. Gaiša, plaša telpa atvēlēta rotaļu istabai, kuru tajās reizēs, kad Saulaino dienu bibliotēkā notiek pasākumi bērniem, var apvienot ar slimnīcas jauno konferenču zāli. Bibliotēkas vadītājai un aizraujošo pasākumu rīkotājai Ilzei Margai tagad palīgā nākusi arī bibliotekāre Arta Broļņicka, jo jaunās telpas un plašākais grāmatu klāsts sola vairāk darba pasākumu rīkošanā, mazu un lielāku lasītāju uzņemšanā.