Dienas citāts:

Saulainas dienas mūsu bērniem, saulainu vārdu katram, kas jūt.

Laimi var sadalīt līdzīgās daļās, atdot par velti un bagāts kļūt...

(Guntars Račs)

pirmdiena, 2015. gada 1. jūnijs

Pasaule ap mums

Jau agrā bērnībā tika lūkotas un apbrīnotas mākslinieces Anitas Paegles ilustrācijas grāmatās, kas tik ļoti spilgti palikušas atmiņā. Tagad esam gandarītas iepazīties ar Anitu klātienē, iepazīstināt ar viņu un viņas darbiem arī mūsu bibliotēkas apmeklētājus.
Tikko rīdziniekiem, Rīgas viesiem un visiem mākslas mīļotājiem bija iespēja apmeklēt izstādi Mākslas akadēmijā "Brīnumainais pasaku dārzs". Tagad maza daļiņa no tās, vērojama arī pie mums - Saulaino dienu bibliotēkā.
 
Tā ir orģināldarbu kolekcija, kas liek apstāties un ielūkoties vērīgāk. Tā pārsteidz, izbrīna, iedvesmo... Tie ir zīmējumi, kuri pastāsta tik ļoti daudz gan par pašu mākslinieci, gan par pasauli, kurā dzīvojam mēs visi. Tā ir tik daudz smalku miniatūrlietu pārpilna, kam ikdienā paskrienam garām, ko pat nepamanām. Māksliniece māca mums būt vērīgiem pret to, saskatīt smalkas detaļas un novērtēt pasaules skaistumu.
Precīzas līnijas, kas ietver tēlu, un izceltās smalkās nianses, zīmējumus dara tik dziļus un bagātus, apbrīnas vērtus. Tie ir bērniem tik tuvie dabas pasaules iemītnieki no J. Baltvilka, J. Zvirgzdiņa, M. Cielēnas grāmatām.
Un ne tikai. Rīgas namu smalkās fasādes arī ir iemūžinātas Anitas darbos, tomēr pārsvarā tā ir iedomu pasaule.
Tikšanās reizē ar mākslinieci, mums visiem bija iespēja iesaistīties svarīgā notikumā - Anita lūdza palīdzēt izvēlēties trīs galvenos varoņus, kurus iedzīvināt jaunajā, topošajā grāmatā, un tos arī pašiem uzzīmēt. Idejas raisījās un apziņa, ka piedalāmies nozīmīgā procesā, radīja ļoti darbīgu atmosfēru.
Tomēr bērni, iedvesmojoties no redzētās izstādes, piemirsa par galveno uzdevumu. Tapa ne tikai kukaiņi... Un Anitas izstādei blakus, veikli kārtojās jauna izstāde - tas mazo mākslinieku aizrautīgais darbs.

Liels paldies pat jauko tikšanos Anitai. Dāvanā tiek pašgatavots lācēns, kurš tikšot šur tur paņemts līdz un gan jau arī uzzīmēts.


Nav komentāru: