Dienas citāts:

Saulainas dienas mūsu bērniem, saulainu vārdu katram, kas jūt.

Laimi var sadalīt līdzīgās daļās, atdot par velti un bagāts kļūt...

(Guntars Račs)

ceturtdiena, 2011. gada 28. aprīlis

Lego pasaulē

Jauka un interesanta sadarbība mums izvērtusies ar Rīgas Jauno tehniķu centru, kur š.g. 7.aprīlī notika Rīgas pilsētas pirmsskolas vecuma bērnu un 1.- 4. klašu skolēnu Rīgas pilsētas 810-gadei veltīts LEGO konkurss „Rīga teikās un nostāstos”. Konkursā piedalījās 34 skolēni un pirmsskolas vecuma bērni no vispārējās izglītības iestādēm un interešu izglītības centriem. Šobrīd godalgoto vietu dabiņus var aplūkot pie mums- Saulaino dienu bibliotēkā.


Knibināties ar Lego klucīšiem bērniem vienmēr ir paticis. Pārsvarā jau top, pēc komplektam pievienotās shēmas, policijas iecirknis, ugundzēsēju mašīnas vai  kaut kas tamlīdzīgs. Krietni retāk bērni liek lietā savu radošo izdomu un veido, kaut ko tematisku, atklājot savu telpisko un vizuālo uztveri. Ar lielu prieku varam vērot, ka arī Lego tehnikā var "zīmēt".  Ir tapis Pēterbaznīcas gailis un Lielais Kristaps. Varam vērot, kā Velns, stiepjot uz Rīgu smilšu maisus, radījis Kangaru kalnus,  kā arī teiku par Ģertrūdes baznīcu un daudzus citus stāstus. Bērni lasījuši teikas un nostāstus, bet pēc tam, veidojot Lego gleznas, vēl ilgi kavējušies pārdomās.



svētdiena, 2011. gada 24. aprīlis

Saulaino dienu bibliotēkas krājums kļūst bagātāks ar jaunām un interesantām grāmatām

Jauks un patīkams pārsteigums! Atsaucoties Apgāda Zvaigzne ABC rīkotajam konkursam bibliotēkām, esam radušas iespēju mūsu lasītājus iepriecināt ar jaunām grāmatām. Ar lielu prieku sagaidījām viesos Vinetu Tropiņu no apgāda Reklāmas daļas, kad viņas kolēģa fotozibšņu fonā, saņēmām V. Mairona romānu "Djū- Mazpilsētas bibliotēkas kaķis, kas aizkustināja pasauli", kas bija konkursa galvenā balva.
Tas ir sirsnīgs stāsts par mazo Djū, kas tiek atrasts bibliotēkas grāmatu kastē, kādā aukstā ziemas rītā. Kopš tās dienas lielas pārvērtības notiek gan bibliotēkas un tās darbinieku, gan visas mazpilsētas un tās iemītnieku dzīvēs. Sirsnīga, jauka un aizkustinoša grāmata. Tā noteikti atradīs ceļu pie mūsu lasītājiem.

Mēs visi varam iedomāties, cik garlaicīgi mēdz būt slimnīcā, kur ilgstoši jāgaida atbildes uz dažādiem jautājumiem. Šo laiku var aizpildīt radoši darbojoties un iemācoties veidot kaut ko interesantu. Te lieti noderēs jaunā, ideju pārpilnā, R. Bīča grāmata "Origami".

Esam pārliecinātas, ka jaunā grāmata "Motocikli. 101 neparasta lieta" būs ļoti pieprasīta puišu vidū. Te ir apkopotas ziņas par dažnedažādiem mocīšiem, kas vienmēr tik ļoti ir saistījuši daudzus pusaudžus. Cik tie ir interesanti un iespaidīgi var lūkot bagātīgi ilustrētajā izdevumā, kas papildināts ar izzinošiem komentāriem.

Dāvanu maisā atradām vēl bezgala jautro un aizraujošo Džefa Kinnija "Grega dienasgrāmata", par kuru jau vairāki bibliotēkas apmeklētāji bija izrādījuši interesi, kā arī citas saistošas un interesantas grāmatas. Liels paldies Apgādam Zvaigzne ABC par jauko iespēju!!! 
Plašāku informāciju skatīt: http://goo.gl/9Q8JX

piektdiena, 2011. gada 22. aprīlis

Lieldienas klāt

Lieldienas ieskandināt Bērnu slimnīcā šogad aicināja Rīgas Stradiņa universitātes Studentu arodgrupas jaunieši, kas "Saulaino dienu bibliotēkā" laipni visus sagaidīja ar dažnedažādiem pārsteigumiem. Skanēja dziesmas, tika minētas mīklas, arī zaķis - garausis bija klāt...ar kārumiem. Visi vēl paguva "uzmeistarot " Lieldienu rotājumu un promejot kabatā iebāzt gardu rausi, ko sarūpēja "Iļģuciema maiznīca. Konditoreja". Gaišas un priecīgas Lieldienas!!!



piektdiena, 2011. gada 15. aprīlis

Dipu dapu lācis nāk...

Jautra un sirsnīga šodien bija Biznesa augstskolas "Turība" studentu rosība bibliotēkā. Tieši viņi bija tie, kas sarūpēja jauku noskaņojumu ikvienam pasākuma apmeklētājam. Viesos uzaicinātais, bērnu mīlulis mūziķis Arnis Miltiņš, spēja visus atraisīt ar skanīgām dziesmām, bet pārsteidzošu prieku ikvienam izraisīja divu draugu parādīšanās-Vinnijs Pūks un Tīģeris- vienmēr gaidītie un visu paaudžu mīlētie pasaku varoņi. Tie, omulīgi tērgādami, aicināja bērnus uz jautru mīklu minēšanu, dzejoļu skaitīšanu un citām izklaidēm. Tika domātas vārdiem atskaņas, minēti vārdi ar noteiktiem burtiem, dziedātas dziesmas, rībinātas kājas un plaukšķinātas rokas pēc sirds patikas. Atjautīgākiem un zinošākiem bija paredzētas dāvanas, bet tādi bija visi, un dāvanas nonāca ikviena rokās. Interesantā pēcpusdiena beidzās ar fotografēšanos  kopā ar Pūku, Tīģeri, Arni un Biznesa augstskolas "Turība" studentiem.Kaut vairāk tādu jautru pēcpusdienu!

trešdiena, 2011. gada 6. aprīlis

Ciemos māksliniece Gundega Muzikante

Vakar mūsu apmeklētājiem bija iespēja personīgi  tikties ar bērnu grāmatu ilustratori Gundegu Muzikanti, kuras darbu izstādi jau kādu laiku varam aplūkot bibliotēkā.  Bez garām sarunām visi naski ķērāmies pie darba.

Gundega draudzīgi aicināja vienoties par tēmu, par ko varētu zīmēt. Slimnīcā esot, protams, visvairāk nākas domāt par mājām. Tātad - visi zīmējam mājas. Sarunas gaitā noskaidrojam, kādas telpas mēdz būt mājās. Varianti ir dažādi. Mēģinam saprast, kura vieta katram ir tā mīļākā. Citam tā ir sava ierastā istaba, citam, saistošu senlietu pārpilnā, vectēva istaba, vēl citam noslēpumainie mājas bēniņi vai, vienmēr pēc garšīgām vakariņām smaržojošā, virtuve. Katrs zīmē sev mīļāko vietiņu pasaulē un domās aizklīst uz turieni. Tad pienāk brīdis, kad visas istabas tiek liktas kopā un būvēta sapņu māja.

Visiem par padarīto prieks. Kamēr dažs vēl zīmē māju, čaklākie jau ķērušies pie papīra puķu gatavošanas kopā ar Aneti no veikala "Zīmulis un ota"(www.zimulisunota.lv). Viņai mēs esam lielu paldies parādā, jo Aneta pie mums ieradās ar krāsainu zīmuļu un flomāsteru  paku, spilgtu papīru kaudzi un lielu vēlmi darboties kopā ar bērniem.

pirmdiena, 2011. gada 4. aprīlis

Zili zaļi brīnumi

Ikviens, kam ir nācies palīdzību meklēt Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā un veseļoties kādā no nodaļām, noteikti atceras, ka garlaicības māktajos brīžos, ļoti iepriecināja, jauka un radoša darbošanās rotaļu telpā kopā ar slimnīcas Pedagoģiskā dienesta meitenēm.
Šogad aprit 20.gadi kopš slimnīcā ir izveidots šāds dienests un tā mērķis ir palīdzēt pacientiem adaptēties no ikdienas ļoti atšķirīgajos slimnīcas apstākļos un mērķtiecīgi organizēt pacientu brīvo laiku. Interešu izglītības pedagogi kopā ar bērniem zīmē, līmē, krāso, veido, aplicē, dzied, spēlē galda spēles, diskutē par dažādām tēmām, apmeklē bibliotēku, iet kopīgās pastaigās un dara citas saistošas lietas, kas palīdz aizmirst veselības problēmas un ļauj apgūt ko jaunu un aizraujošu.

Šim notikumam gatavojoties, mazie pacienti kopā ar interešu izglītības pedagogiem veidoja un gatavoja dažādus interesantus darbiņus izstādei, kura nu veselu mēnesi būs skatāma Saulaino dienu bibliotēkā. Katrs apmeklētājs, kurš jau aplūkoja izstādi bija patīkami pārsteigts un aizkustināts. Izbrīnu sagādā izvēlēto materiālu vienkāršība un ideju pārbagātība. Var vērot, ka darbiņi veikti ar lielu rūpību un pacietību.

Šī radošā rosīšanās palīdz bērniem atgūt dzīvesprieku, palīdz saprast, ka slimnīcā visi vēlas tikai palīdzēt un aicina sadarboties ar ārstiem un māsiņām, tādējādi tiek veicināta drīzāka atveseļošanās.
Izstādes atklāšanas brīdī Saulaino dienu bibliotēkā pulcējās bērni. Prieku sagādāja ne tikai pašas izstādes aplūkošana, bet arī J. Mediņa mūzikas vidusskolas audzēkņu priekšnesums.
Kopā ar klaunu meiteni bija iespējams pārvērsties par sevis iedomātu tēlu, bet jautrais un asprātīgais pirāts ar veiklām roku kustībām, bērniem par lielu pārsteigumu, no baloniem spēja izlocīt, gan musketiera zobenu un karaļa kroni, gan skaistu pavasara ziedu.

Arī mēs, Saulaino dienu bibliotēkas kolektīvs, sveicam ikvienu, kas iesaistījās izstādes tapšanā un veidošanā, visiem vēlam jauku, zili zaļiem brīnumiem bagātu pavasari un daudz jauku pārsteidzošu ideju.