Dienas citāts:

Saulainas dienas mūsu bērniem, saulainu vārdu katram, kas jūt.

Laimi var sadalīt līdzīgās daļās, atdot par velti un bagāts kļūt...

(Guntars Račs)

otrdiena, 2012. gada 3. janvāris

Signes Ērmanes - Ļitvinas darbu izstāde

Īsi pirms gadu mijas, bibliotēkā laipni uzņemu mākslinieci - bērnu grāmatu ilustratori Signi Ērmani- Ļitvinu. Un viņai patiesi ir ko mums rādīt! Kad visi atvestie darbi sarindoti pie sienas, atklājas mākslinieka patiesais rokraksts un ieliktais sirds siltums, ko grāmatas ilustrācijā, ne vienmēr var manīt. Te spilgti jūtams tas burvju otas pieskāriens, kas vērojams tikai oriģināldarbos. Signes tēli ir mīļi pelēni, viltīgi lapsēni, draiski kaķēni, putniņi un citas, bērnus uzrunājošas, būtnes, par kurām arī ir stāstīts grāmatās.
Ļoti jauka sadarbība māksliniecei izveidojusies ar dzejnieku Uldi Ausekli, kas nesen sinēja 70 gadu jubileju. Signe ilustrējusi pavisam 9 dzejnieka grāmatas – "Uz Klidziņu ar vienu koka zirdziņu" (2001), "Kamēr āboli dārzā būkšķina" (2002), "Ķiparri ūsās piparrus berrr" (2003), "Kad lido dzilna zaļa" (2004), "Še tev sauja piparkūku" (2005), "3 pasakas par baltām ķepām" (2007), "Ja nebūtu Ziemassvētku, es tos izdomātu" (2007), "Runcis Francis, jeb, pasaule sēd uz velosipēda" (2010), "Zīlītes pīlītes pūš" (2011) un vienu lielajiem lasītājiem – "Saplaukst puķes retas – trioletas" (2002).
Daudzas ilustrācijas tieši no šīm grāmatām tagad ir aplūkojamas pie mums.
Māksliniece ir pārliecināta, "ka bērnu grāmatas ilustrācija bērnam ir pirmais iespaids par grāmatu, bet grāmatas ilustratoram – tas ir veids kā izteikt sevi, parādīt kādreiz ko piedzīvotu vai novērotu. Radīt jaunu pasauli sev tuvās krāsās un tēlos".
Izstāde pie mums lūkojama līdz 20. janvārim.

Nav komentāru: